Zupa krem – pieczarkowa

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Pieczarki – 30 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Ziemniaki – 2 szt.

  • Podudzie kurczaka – 1 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Warzywa obrać , umyć , pokroić , włożyć do garnka.
  • Podudzie umyć , dodać do warzyw.
  • Wszystko zalać 1 litrem wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek , doprawić solą , gotować 25 minut.
  • Gdy gotuje się zupa, obrać pieczarki, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać masło , wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Po 25 minutach z gotującej się zupy, wyjąć podudzie, obrać i mięso wrzucić do zupy , dodać pieczarki i całość gotować 10 minut, pod koniec gotowania doprawić pieprzem.
  • Ugotowaną zupę zblendować.
  • Jeszcze raz zagotować. Podawać jak kto lubi, z chlebem tostowym , groszkiem ptysiowym, kleksem śmietany.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Robię praktycznie identyczną! rzeczywiście jest bardzo aromatyczna 🙂

     
    • Marianna

      Cieszy mnie to bardzo , ja uwielbiam zupy krem , ale mój mąż niekoniecznie . Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*