Delikatne, puszyste, niezwykle apetyczne naleśniki.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 2 szt.
Cukier kryształ – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 200 g
Budyń waniliowy – 60 g
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Mleko – 1/2 szklanki
Olej – 4 łyżki
Serek biały – 250 g – kostka
Mandarynki – 3 szt.
Cukier puder – 2 łyżki + do posypania
Śmietana 18 % – 3 łyżeczki
Szczypta soli
Kroki
- Jajka wybić dodać cukier kryształ i szczyptę soli i utrzeć na puszysto.
- Dodać jogurt i budyń i dalej zmiksować.
- Mąkę przesiać i dodać do zmiksowanych składników, dodać również mleko , ucierać dalej.
- Na końcu dodać olej i ucierać ,aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Patelnię rozgrzać, wlewać cienkim strumieniem, rozprowadzając po patelni. Smażyć na rumiano z obu stron. Przewracać delikatnie gdyż są puszyste.
- Serek wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
- Mandarynki obrać i zblendować na mus.
- Naleśniki smarować serkiem, na serek nakładać po trochę musu, składać.
- Posypać po wierzchu cukrem pudrem, można podawać z sosem czekoladowym i kleksem śmietany.
To dla mnie zupełnie nowy przepis na naleśniki.
Zapisałam sobie i wkrótce wypróbuję.
Pozdrawiam.
Elizka seniorka
Cieszę się ,że się podobają. 🙂