Puszyste naleśniki

Delikatne, puszyste, niezwykle apetyczne naleśniki.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Cukier kryształ – 3 łyżki

  • Jogurt naturalny – 200 g

  • Budyń waniliowy – 60 g

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Olej – 4 łyżki

  • Serek biały – 250 g – kostka

  • Mandarynki – 3 szt.

  • Cukier puder – 2 łyżki + do posypania

  • Śmietana 18 % – 3 łyżeczki

  • Szczypta soli

Kroki

  • Jajka wybić dodać cukier kryształ i szczyptę soli i utrzeć na puszysto.
  • Dodać jogurt i budyń i dalej zmiksować.
  • Mąkę przesiać i dodać do zmiksowanych składników, dodać również mleko , ucierać dalej.
  • Na końcu dodać olej i ucierać ,aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Patelnię rozgrzać, wlewać cienkim strumieniem, rozprowadzając po patelni. Smażyć na rumiano z obu stron. Przewracać delikatnie gdyż są puszyste.
  • Serek wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
  • Mandarynki obrać i zblendować na mus.
  • Naleśniki smarować serkiem, na serek nakładać po trochę musu, składać.
  • Posypać po wierzchu cukrem pudrem, można podawać z sosem czekoladowym i kleksem śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*