Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Pieczarki – 30 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/3 szt.
Ziemniaki – 2 szt.
Podudzie kurczaka – 1 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Warzywa obrać , umyć , pokroić , włożyć do garnka.
- Podudzie umyć , dodać do warzyw.
- Wszystko zalać 1 litrem wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek , doprawić solą , gotować 25 minut.
- Gdy gotuje się zupa, obrać pieczarki, pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło , wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Po 25 minutach z gotującej się zupy, wyjąć podudzie, obrać i mięso wrzucić do zupy , dodać pieczarki i całość gotować 10 minut, pod koniec gotowania doprawić pieprzem.
- Ugotowaną zupę zblendować.
- Jeszcze raz zagotować. Podawać jak kto lubi, z chlebem tostowym , groszkiem ptysiowym, kleksem śmietany.
Robię praktycznie identyczną! rzeczywiście jest bardzo aromatyczna 🙂
Cieszy mnie to bardzo , ja uwielbiam zupy krem , ale mój mąż niekoniecznie . Pozdrawiam