Ziemniaki pieczone z dodatkami

Wyjątkowo smaczne danie na gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

9 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ziemniaki średnie – 3 szt.

  • Salami – 9 plastrów

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella 8 dag

  • Majonez – 2 łyżki

  • Keczup – 2 łyżki

  • Masło – 1 łyżka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej

Kroki

  • Ziemniaki obrać , podgotować w osolonej wodzie. Pokroić na 3 części.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Cukinię umyć pokroić w cienkie plastry.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Majonez wymieszać z keczupem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem , ułożyć plastry ziemniaków, posmarować sosem z majonezu i keczupu , na nim ułożyć plasterki salami.
  • Na salami położyć pieczarki.
  • Na pieczarki ułożyć plasterki cukini, doprawić ziołami prowansalskimi, posypać serem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ziemniaczki i piec do dobrego zrumienienia sera około 20 minut.
  • Podawać z sałatką lub innym ulubionym dodatkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*