Owocowy piegus

Subtelne , aromatyczne ciasto, pięknie pachnące owocami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mak – 3 łyżki

  • Jabłka smażone z pigwą – 270 g – 1 słoiczek

  • Ananasy w syropie – 565 g

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

  • Biszkopty – 15 szt.

  • Śmietana 30% – 200 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 2 łyżki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Jajka wybić i utrzeć na puszysto z cukrem.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem na koniec dodać mak.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Jedną połowę posmarować jabłkami z pigwą , ułożyć plastry ananasa, między nimi biszkopty.
  • Syrop z ananasów, 1 szklanka wlać do garnka dolać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
  • Gdy galaretki zaczynają tężeć , śmietankę ubić na sztywno dodać galaretki, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając mleko, wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
 

6 komentarzy

  1. Już nawet na etapie przygotowania wygląda to znakomicie! Postukuję ujęcie Pani w ekipie Babć- Mistrzyń!

     
    • Marianna

      Mistrzynią się nie czuję mam jedynie dużo czasu i robię to co lubię a kiedyś nie mogłam na taką skalę gotowałam też dużo nowości, piekłam , więc moi synowie gotują dobrze wszyscy, wynieśli to z domu. 🙂

       
  2. O, przepraszam – literówka: nie “postukuję”, ale “postuluję” 🙂 Proszę wybaczyć 🙂

     
  3. Rzeczywiście, bardzo atrakcyjne ciasto i (chyba) nietrudne do zrobienia.

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*