Subtelne , aromatyczne ciasto, pięknie pachnące owocami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mak – 3 łyżki
Jabłka smażone z pigwą – 270 g – 1 słoiczek
Ananasy w syropie – 565 g
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Biszkopty – 15 szt.
Śmietana 30% – 200 ml
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 2 łyżki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Jajka wybić i utrzeć na puszysto z cukrem.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem na koniec dodać mak.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Jedną połowę posmarować jabłkami z pigwą , ułożyć plastry ananasa, między nimi biszkopty.
- Syrop z ananasów, 1 szklanka wlać do garnka dolać szklankę wody zagotować i rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
- Gdy galaretki zaczynają tężeć , śmietankę ubić na sztywno dodać galaretki, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając mleko, wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
Już nawet na etapie przygotowania wygląda to znakomicie! Postukuję ujęcie Pani w ekipie Babć- Mistrzyń!
Mistrzynią się nie czuję mam jedynie dużo czasu i robię to co lubię a kiedyś nie mogłam na taką skalę gotowałam też dużo nowości, piekłam , więc moi synowie gotują dobrze wszyscy, wynieśli to z domu. 🙂
O, przepraszam – literówka: nie “postukuję”, ale “postuluję” 🙂 Proszę wybaczyć 🙂
Błędy zdarzają się każdemu , nic się nie dzieje. Pozdrawiam. 🙂
Rzeczywiście, bardzo atrakcyjne ciasto i (chyba) nietrudne do zrobienia.
Owocowe ciasta zawsze są chętnie zjadane ze względu na smak i aromat . 🙂