Paczuszki schabowe z brokułem

Kruchy i apetyczny schab , wzbogacony dodatkami, to smaczne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Salami – 5 plastrów

  • Pieczarki – 4 szt.

  • Keczup – 2 łyżki

  • Majonez – 2 łyżki

  • Ser żółty – 3 plastry

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Masło – 2 łyżki

  • Olej do smażenia

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Brokuł umyć rozebrać na różyczki , podgotować 3 minuty.
  • Plastry schabu umyć, rozbić , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Pieczarki obrać , pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Majonez wymieszać z keczupem , posmarować obsmażone plastry schabu.
  • Na każdym plastrze ułożyć plasterek salami na nim , brokuła, wokół niego , pieczarki, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Złożyć na połowę, spiąć wykałaczką.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, przed wstawieniem , na każdej paczuszce ułożyć wiórka z masła, wstawić do piekarnika, piec 25 minut, Wyjąć na każdą paczuszkę położyć kawałek żółtego sera, wstawić i piec aż ser się zrumieni 10 – 15 minut.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Wyborne! A na surowo wyglądają jak orientalne kwiatki 🙂

     
    • Marianna

      Może tak wyglądają, smakują fajnie , ja nie lubię mięs bez dodatków , wydają mi się mało apetyczne , więc w moich daniach dużo warzyw i owoców. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*