Ziemniaki podane w tej wersji smakują wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ziemniaki – 8 szt.
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Ser mozzarella – 15 dag
Suszone pomidory – 8 szt.
Salami plastry – 4 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekroić na połowę. Z każdej połówki wydrążyć środek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę , suszone pomidory, salami , pokroić w drobną kostkę.
- Do miseczki włożyć pieczarki, paprykę , suszone pomidory, 1/3 sera mozzarella oraz połowę wydrążonych ziemniaków. Wszystko wymieszać.
- Przygotowanym nadzieniem, napełnić wydrążone ziemniaki.
- Posypać resztą utartego sera.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ziemniaki, piec do zrumienienia sera, 15 – 20 minut.
- Podawać na gorąco.
A ja pani Marianno robię z surowych ziemniaków. Przeważnie wykorzystuję córkę do drążenia, bo ona ma zgrabne rączki. Smak jest jeszcze lepszy, tylko trzeba dość długo wypiekać.
Muszę spróbować to zrobić, tylko nie każde ziemniaki się do tego nadają, ja ziemniaki kupuję, gdyż nie mam swoich, więc z tym bywa różnie, nie zawsze te potrawy ziemniaczane smakują tak samo , mimo , że je robię w/g sprawdzonych przepisów.