Ziemniaki nadziewane

Ziemniaki podane w tej wersji smakują wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 8 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Salami plastry – 4 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekroić na połowę. Z każdej połówki wydrążyć środek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę , suszone pomidory, salami , pokroić w drobną kostkę.
  • Do miseczki włożyć pieczarki, paprykę , suszone pomidory, 1/3 sera mozzarella oraz połowę wydrążonych ziemniaków. Wszystko wymieszać.
  • Przygotowanym nadzieniem, napełnić wydrążone ziemniaki.
  • Posypać resztą utartego sera.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ziemniaki, piec do zrumienienia sera, 15 – 20 minut.
  • Podawać na gorąco.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    A ja pani Marianno robię z surowych ziemniaków. Przeważnie wykorzystuję córkę do drążenia, bo ona ma zgrabne rączki. Smak jest jeszcze lepszy, tylko trzeba dość długo wypiekać.

     
    • Marianna

      Muszę spróbować to zrobić, tylko nie każde ziemniaki się do tego nadają, ja ziemniaki kupuję, gdyż nie mam swoich, więc z tym bywa różnie, nie zawsze te potrawy ziemniaczane smakują tak samo , mimo , że je robię w/g sprawdzonych przepisów.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*