Ziemniaczany wąż

Ziemniaki z dodatkiem warzyw zapieczone w ten sposób , doskonale wyglądają i wyśmienicie smakują.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 6 szt.

  • Salami – 10 plastrów

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 4 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Majonez – 2 łyżki

  • Przyprawa do ziemniaków

  • Sól

Kroki

  • Ziemniaki obrać, umyć, podgotować, pokroić w cienkie plastry.
  • Salami pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości plastra.
  • Cebulę obrać pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki.
  • Pieczarki obrać pokroić w plasterki.
  • Śmietanę , musztardę, majonez wymieszać, doprawić solą , otrzymamy sos.
  • W naczyniu żaroodpornym układać : plaster ziemniaka posmarować sosem, dalej salami, pieczarka, cebula , cukinia, ziemniak i tak kolejno aż otrzymamy wąż na długość naczynia.
  • Postępować dalej tak samo aż do wyczerpania składników.
  • Całość posypać przyprawą do ziemniaków. Resztę sosu polać delikatnie po każdym wężu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , wstawić węże i piec do dobrego zrumienienia sera około 25 – 30 minut.
  • Podawać gorące, z dodatkiem lub bez jak kto lubi .
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Ach te pani zapiekanki! Wariacje smaku. Sam wygląd kusi, by sięgnąć przez ekran 😉

     
    • Marianna

      Tradycyjne zapiekanki trochę spowszedniały, więc trzeba je trochę ożywić. Polecam wypróbować domownicy będą na pewno zachwyceni.:)

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*