Ciasto Łasuch

Aromatyczne ciasto, które można podać na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 32 dag

  • Cukier kryształ – 30 dag

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Śmietana 18% – 3 łyżki

  • Masło – 10 dag

  • Powidła śliwkowe – 290 g – 1 słoiczek

  • Orzechy włoskie – 5 dag

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka

  • Rodzynki – 5 dag

  • Wiórka kokosowe 4 łyżki

  • Śmietanka 30 % – 200 ml

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

  • Kisiel o smaku truskawkowym – 2 szt.

Kroki

  • 3 jajka, żółtka oddzielić od białek.
  • 3 żółtka , masło i 15 dag cukru utrzeć na puszysto, dodać 18 dag mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i śmietanę 18 %, zagnieść ciasto. Schłodzić.
  • Orzechy pokroić na drobno. 1 /2 czekolady pokroić na drobno.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozwałkować i włożyć do blaszki. Posmarować powidłami.
  • 3 białka ubić na sztywno z 3 dag cukru, dodać orzechy, pokrojoną czekoladę rodzynki oraz 2 łyżki wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na powidła.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ciasto i piec 30 – 35 minut. Wystudzić.
  • 3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.
  • 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kisiele , jeszcze raz wymieszać.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć ,śmietanę ubić na puszysto, dodać serki i tężejącą galaretkę, wymieszać.
  • Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z kisielami.
  • Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać resztą wiórek kokosowych.
  • Schłodzić i podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*