Zawijaniec mięsno – warzywny

Połączenie mięsa mielonego z warzywami i otulone ciastem, to smaczne danie obiadowe, jak również dodatek do pieczywa na zimno.

Szczegóły

Liczba porcji

9 porcje

Czas przygotowania

100 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300g

  • Mięso mielone wieprzowe – 50 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Oliwki zielone – 15 szt.

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Suszone pomidory, oliwki pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki smażyć 5 minut.
  • Do przyprawionego mięsa dodać utarty ser. Wymieszać.
  • Następnie dodać usmażone pieczarki, pomidory, oliwki, jajko, zioła prowansalskie, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na nim masę mięsno – warzywną.
  • Zwinąć w rulon. Przekroić na połowę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • Umieścić u naczyniu żaroodpornym. Rozkłócić jajko i posmarować po wierzchu.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
 

2 komentarze

  1. Bardzo atrakcyjne danie. Można zabłysnąć przed teściową 😀

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*