Kluski śląskie z gulaszem drobiowo-pieczarkowym

Delikatne i subtelne kluski w połączeniu z gulaszem i innymi dodatkami, to smaczne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 1 kg

  • Mąka ziemniaczana – 25 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Wywar warzywny – 1/2 szklanki

  • Przyprawa do kurczaka

  • Śmietana 18% – 4 łyżki

  • Zioła prowansalskie -1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Mąka pszenna do podsypania

  • Olej do smażenia

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić.
  • Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem smażyć 5 minut.
  • Do smażących się pieczarek dodać pokrojonego fileta z kurczaka, całość smażyć 15 minut,dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  • Zalać wywarem warzywnym, gotować 10 minut , doprawić ziołami prowansalskimi, pod koniec gotowania, dodać śmietanę.
  • Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko.
  • Zagnieść ciasto.
  • Zrobić wałek, kroić na małe kulki, spłaszczyć je, zrobić wgłębienia w środku.
  • Zagotować w garnku wodę, osolić, wrzucać partiami kluski, gotować 6 – 7 minut.
  • Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*