Sałatka makaronowa

Sałatka z makaronem i warzywami idealna na śniadanie lub do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Makaron łezki – 1 szklanka po ugotowaniu.

  • Ser żółty – 4 plasterki

  • Szynka gotowana – 4 plasterki

  • Rzodkiewka – 8 szt.

  • Mieszanka warzywna ( kukurydza, groszek, papryka) – 220 ml

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Przyprawa do sałatek – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Brokuła rozebrać na różyczki, ugotować, około 5 minut.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ser, szynkę, rzodkiewkę pokroić w kostkę.
  • Mieszankę osączyć z zalewy.
  • Warzywa umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawę do sałatek.
  • Słoiczek zamknąć i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Porcje sałatki polewać sosem bezpośrednio przed podaniem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*