Połączenie mięsa mielonego z warzywami i otulone ciastem, to smaczne danie obiadowe, jak również dodatek do pieczywa na zimno.
Szczegóły
Liczba porcji
9 porcje
Czas przygotowania
100 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300g
Mięso mielone wieprzowe – 50 dag
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1 szt.
Suszone pomidory – 8 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Oliwki zielone – 15 szt.
Jajka kurze – 2 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Suszone pomidory, oliwki pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki smażyć 5 minut.
- Do przyprawionego mięsa dodać utarty ser. Wymieszać.
- Następnie dodać usmażone pieczarki, pomidory, oliwki, jajko, zioła prowansalskie, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na nim masę mięsno – warzywną.
- Zwinąć w rulon. Przekroić na połowę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Umieścić u naczyniu żaroodpornym. Rozkłócić jajko i posmarować po wierzchu.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Bardzo atrakcyjne danie. Można zabłysnąć przed teściową 😀
Super danie obiadowe, można również na zimno do pracy. 😉