Zapiekanka warzywna z wiejską kiełbasą

Ta zapiekanka zachwyca smakiem i aromatem, polecam wypróbować.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kiełbasa wiejska – 20 dag

  • Ziemniaki – 8 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella 15 dag

  • Śmietana 18% – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 1/4 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować.
  • Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 4 minuty.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Cukinię umyć , pokroić w kostkę.
  • Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , paprykę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać cukinię , doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 1 minutę , na końcu dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę plastrów ziemniaka, na nią wyłożyć smażone warzywa, oraz różyczki brokuła.
  • Przykryć plastrami ziemniaka.
  • Śmietanę wymieszać z koncentratem i polać po ziemniakach, posypać utartym serem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*