Ta zapiekanka zachwyca smakiem i aromatem, polecam wypróbować.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kiełbasa wiejska – 20 dag
Ziemniaki – 8 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Pieczarki – 20 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Brokuł – 1/2 szt.
Ser mozzarella 15 dag
Śmietana 18% – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 1/4 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować.
- Brokuł rozebrać na różyczki, podgotować 4 minuty.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Cukinię umyć , pokroić w kostkę.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Kiełbasę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , paprykę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać cukinię , doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 1 minutę , na końcu dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę plastrów ziemniaka, na nią wyłożyć smażone warzywa, oraz różyczki brokuła.
- Przykryć plastrami ziemniaka.
- Śmietanę wymieszać z koncentratem i polać po ziemniakach, posypać utartym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Pokroić na porcje.