Zapiekanka Rozmaitości

Ta zapiekanka zachwyci każdego smakiem i aromatem.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 40 dag

  • Kapusta biała – kawałek

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Pieczarki duże – 4 szt

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Ziemniaki – 5 szt. – 50 dag

  • Serek topiony – 90 g

  • Koperek – 1/2 pęczka

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła polskie 1 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Ziemniaki obrać , ugotować, pozostawić do wystudzenia. Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Kapustę umyć , pokroić na drobno. Paprykę, cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać i również utrzeć. Ser mozzarella utrzeć.
  • Do mięsa dodać, utarte warzywa , pokrojoną kapustę, 2 łyżki utartego sera, wbić jajko , dodać zioła polskie i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać serek topiony i ścięty koperek, wymieszać na pulchną masę , uformować kulki i ułożyć na mięsie.
  • Przecier wymieszać ze śmietaną i zalać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut, wyjąć i wierzch posypać resztą utartego sera.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera około 10 minut.
 

4 komentarze

  1. Tyle pysznych składników musi gwarantować sukces kulinarny!

     
    • Marianna

      Taka trochę inna zapiekanka , która z pewnością posmakuje zarówno domownikom jak i gościom. 🙂

       
  2. Pięknie się zapiekł ten wierzch, a i w środku same rarytasy 😉

     

Skomentuj Dorota Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*