Ta zapiekanka zachwyci każdego smakiem i aromatem.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 40 dag
Kapusta biała – kawałek
Cukinia – 1/2 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Pieczarki duże – 4 szt
Ser mozzarella – 20 dag
Jajko kurze – 1 szt
Ziemniaki – 5 szt. – 50 dag
Serek topiony – 90 g
Koperek – 1/2 pęczka
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła polskie 1 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Ziemniaki obrać , ugotować, pozostawić do wystudzenia. Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Kapustę umyć , pokroić na drobno. Paprykę, cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać i również utrzeć. Ser mozzarella utrzeć.
- Do mięsa dodać, utarte warzywa , pokrojoną kapustę, 2 łyżki utartego sera, wbić jajko , dodać zioła polskie i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać serek topiony i ścięty koperek, wymieszać na pulchną masę , uformować kulki i ułożyć na mięsie.
- Przecier wymieszać ze śmietaną i zalać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut, wyjąć i wierzch posypać resztą utartego sera.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera około 10 minut.
Tyle pysznych składników musi gwarantować sukces kulinarny!
Taka trochę inna zapiekanka , która z pewnością posmakuje zarówno domownikom jak i gościom. 🙂
Pięknie się zapiekł ten wierzch, a i w środku same rarytasy 😉
Polecam wypróbować, można skorzystać również jako drugie śniadanie do pracy. 🙂