Zapiekanka gołąbkowa z młodej kapusty

Niezwykle prosta do przygotowania zapiekanka z wykorzystaniem młodej kapusty.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Kapusta młoda – 1 szt.

  • Mięso mielone z indyka – 35 dag

  • Pieczarki – 30 dag

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Ryż – 2 woreczki

  • Cebula – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Przyprawa do mięsa drobiowego – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do gołąbków – 1 1/2 łyżeczki

  • Przecier pomidorowy – 1 szklanka

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Kapustę sparzyć , rozebrać na liście.
  • Pomidory pokroić w kostkę.
  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do drobiu.
  • Do ryżu dodać mięso, pieczarki, pomidory, doprawić przyprawą do gołąbków, dokładnie wymieszać. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i tymiankiem.
  • Do naczynia żaroodpornego wlać trochę przecieru, ułożyć liście.
  • Na liściach ułożyć warstwę farszu, posmarować przecierem.
  • Przykryć warstwą liści, znów warstwa farszu , do wyczerpania składników,
  • Na wierzch warstwa liści, które zalać przecierem. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec 25 – 30 minut do dobrego zrumienienia sera.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*