Niezwykle smaczna i aromatyczna – królowa imprez.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Awokado – 1 szt.
Granat – 3/4 szt.
Jajka kurze – 3 szt.
Sałata – 10 listków
Pomidor – 1 szt.
Ser feta – 150 g
Sól, pieprz czarny mielony
Olej – 6 łyżek
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Musztarda – 2 łyżeczki
Miód – 1 łyżeczka
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Kroki
- Filet umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wrzucić kostkę fileta, usmażyć.
- Awokado umyć obrać pokroić w kostkę.
- Granat przekroić, wyłuskać ziarna.
- Pomidora umyć pokroić w kostkę. Składniki umieścić w salaterce.
- Sałatę umyć , porwać na drobno.
- Jajka ugotować na twardo , obrać, pokroić w ósemki.
- Ser feta pokroić w kostkę . Składniki dodać do salaterki.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać , pozostawić 1 godzinę aby smaki się wymieszały.
- Przygotować sos: Do małego słoiczka wlać 4 łyżki oleju dodać musztardę miód, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Każdą porcję polać sosem przed podaniem.