Pulpety mocno serowe z koperkiem

Tak przygotowane pulpety są genialne , niektórzy poproszą o dokładkę.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowo – drobiowe mielone – 30 dag

  • Ser feta – 50 g

  • Koperek – 1/3 pęczka

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Ziemniaki – 8 szt.

  • Mleko – 1 szklanka

  • Serek topiony – 20 g

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Tymianek – 1/3 łyżeczki

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia.

  • Tarta bułka do obtoczenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować.
  • Do mięsa ściąć koperek, dodać pokruszony ser i jajko.
  • Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety.
  • Przygotować sos serowy: Do rondelka wlać mleko, podgrzewać, gdy będzie gorące wrzucić serek topiony, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać bazylię , rozmaryn, tymianek i gotować 2 minuty.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków a na nich pulpety, polać przygotowanym serowym sosem.
  • Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Można podać jako danie obiadowe lub gorącą kolację.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*