Zalewajka jak u mamy

Sycąca, pożywna i niezwykle apetyczna zupa , przenosząca w lata dzieciństwa.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kiełbasa wiejska – 20 dag

  • Zakwas własnej roboty – 1 1/2 szklanki lub można kupić gotowy

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 4 szt.

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Woda gorąca gotowana – 1 litr

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Majeranek – 1 1/2 łyżeczki

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej – 4 łyżki

  • Cebula biała – 1 szt.

Kroki

  • Marchewkę , pietruszkę, seler, por , cebulę obrać , pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać olej , wrzucić cebulę, podsmażyć 2 minuty, dodać marchewkę, pietruszkę, seler , por ,smażyć 3 minuty, dodać kiełbasę , podsmażać 2 minuty. Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 15 minut.
  • Do drugiego mniejszego garnka wlać wody , wrzucić ziemniaki, doprawić solą , podgotować 8 minut. Odlać wodę z ziemniaków .
  • Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, dodać zakwas i całość gotować 5 minut, doprawić śmietaną , majerankiem oraz pieprzem , całość gotować 3 minuty.
  • Gdy gotuje się zupa , jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
  • Podawać zupę z 2 połówkami jajka i posypaną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*