Delicja truskawkowo – czekoladowa

Subtelne, delikatne , pyszne ciasto, którym wszyscy są zachwyceni.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Truskawki świeże – 1 kg

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 5 szt.

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać, na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • Truskawki umyć , obrać z szypułek, odłożyć 30 dag a 70 dag zblendować. Odlać 1/2 szklanki musu.
  • 1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody. Wymieszać z pozostałym musem truskawkowym, pozostawić do dobrego wystudzenia.
  • Ciasto przekroić na połowę , na jedną wyłożyć krzepnący mus.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać, dodać 1/2 szklanki musu truskawkowego oraz krzepnącą galaretkę, wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Na nim ułożyć pozostawione truskawki.
  • 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnące wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 5 godzin . Podzielić na porcję.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*