Subtelne, delikatne , pyszne ciasto, którym wszyscy są zachwyceni.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Truskawki świeże – 1 kg
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Galaretka o smaku truskawkowym – 5 szt.
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać, na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- Truskawki umyć , obrać z szypułek, odłożyć 30 dag a 70 dag zblendować. Odlać 1/2 szklanki musu.
- 1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody. Wymieszać z pozostałym musem truskawkowym, pozostawić do dobrego wystudzenia.
- Ciasto przekroić na połowę , na jedną wyłożyć krzepnący mus.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać, dodać 1/2 szklanki musu truskawkowego oraz krzepnącą galaretkę, wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta. Na nim ułożyć pozostawione truskawki.
- 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnące wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 5 godzin . Podzielić na porcję.