Sycąca, pożywna i niezwykle apetyczna zupa , przenosząca w lata dzieciństwa.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kiełbasa wiejska – 20 dag
Zakwas własnej roboty – 1 1/2 szklanki lub można kupić gotowy
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki – 4 szt.
Jajka kurze – 6 szt.
Woda gorąca gotowana – 1 litr
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Majeranek – 1 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Liść laurowy – 1 szt.
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej – 4 łyżki
Cebula biała – 1 szt.
Kroki
- Marchewkę , pietruszkę, seler, por , cebulę obrać , pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę.
- Kiełbasę pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej , wrzucić cebulę, podsmażyć 2 minuty, dodać marchewkę, pietruszkę, seler , por ,smażyć 3 minuty, dodać kiełbasę , podsmażać 2 minuty. Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 15 minut.
- Do drugiego mniejszego garnka wlać wody , wrzucić ziemniaki, doprawić solą , podgotować 8 minut. Odlać wodę z ziemniaków .
- Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, dodać zakwas i całość gotować 5 minut, doprawić śmietaną , majerankiem oraz pieprzem , całość gotować 3 minuty.
- Gdy gotuje się zupa , jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
- Podawać zupę z 2 połówkami jajka i posypaną pietruszką.
No i to jest to.Zalewajka jak należy.
Dziękuję za miłe słowa 🙂