Rolada ziemniaczano – szpinakowa

Danie które posmakuje całej rodzinie, doskonałe na piątek.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 6 szt.

  • Szpinak mrożony – 2 kulki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mąka pszenna – 5 łyżek + do podsypania

  • Pieczarki – 15 dag

  • Papryka czerwona – 4 paski

  • Ser feta – 40 g

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do podsmażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać ugotować.
  • Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić szpinak , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju ,wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić.
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać szpinak, wbić jajko, dodać mąkę, zagnieść ciasto.
  • Przygotować kawałek folii aluminiowej , na niej rozwałkować ciasto, na nim ułożyć pieczarki, z jednego boku ułożyć paski sera i papryki.
  • Zwinąć w roladę , dlatego folia aby łatwiej było zwijać.
  • Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut.
  • Upieczoną pokroić na porcję i podawać z ulubionym przez rodzinę sosem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*