Wielokropek jabłkowo – mandarynkowy

Super delikatne ciasto pachnące owocami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Mak – 3 łyżki

  • Mandarynki – 6 szt.

  • Jabłka smażone – 280 g – 1 słoiczek

  • Galaretka malinowa – 1 szt.

  • Galaretka pomarańczowa – 2 szt

  • Śmietanka 30 % – 250 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 szt.

  • Mleko – 3 łyżki

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem na końcu dodać mak, jeszcze raz wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Jabłka przesmażyć dodać malinową galaretkę, wymieszać , wyłożyć na połowę ciasta.
  • Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Mandarynki obrać, zblendować.
  • Śmietanę ubić na puszysto, dodać mus mandarynkowy oraz tężejącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na jabłka.
  • Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko, lepiej się rozprowadza po cieście. Wyłożyć na ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Fajna nazwa i fajne ciasto, mozna upiec na świeta!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*