Mięsno – warzywne kuleczki

Pożywne danie obiadowe, które zachwyci wszystkich.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Ryż – 1 szklanka po ugotowaniu

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Przecier pomidorowy – 250 g – kartonik

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Papryka zielona – 1/3 szt.

  • Papryka żółta – 1/3 szt.

  • Wywar warzywny – 1 szklanka

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego. Ryż ugotować.
  • Cukinię , ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do mięsa dodać ryż, cukinię, ser mozzarella, jajko , dokładnie wymieszać.
  • Uformować kuleczki i obtoczyć w mące.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki pokroić w grubszą kostkę.
  • Do brytfanki wlać trochę oleju , wrzucić cebulę i czosnek , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy , wywar warzywny, pokrojoną paprykę, gotować 2 minuty.
  • Dodać kuleczki mięsne i całość gotować 30 minut. Na koniec gotowania doprawić pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami .
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*