Uszka z kapustą i pieczarkami

Dodatek do barszczu czerwonego.

Szczegóły

Liczba porcji

30 sztuk

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Kapusta biała – 20 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1/3 szt.

  • Mąka pszenna – 200g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Gorąca gotowana woda – 1/2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do dań z kapusty – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Kapustę pokroić na drobno, sparzyć gorącą wodą.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę , dodać pieczarki, kapustę, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do dań z kapusty, całość dusić 20 minut. Wystudzić , drobno pokroić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, szczyptę soli , oliwę z oliwek oraz wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić aby odpoczęło.
  • Ciasto podzielić na 4 części, każdą kolejno wałkować, wycinać, kółka, najmniejszą foremką do pierogów lub kieliszkiem. Nakładać farsz i zlepiać uszka.
  • Po wykonaniu wszystkich, w garnku zagotować wodę, i partiami wrzucać uszka, gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
 

4 komentarze

  1. Wyglądają jak uszka mojej Babci Jasi. Co ciekawe, Babcia podawała uszka z białym barszczem. A Pani pewnie z czerwonym?

     
  2. U nas też tylko z czerwonym. Ale bym zjadła. Szkoda, że nie robi Pani “na wynos” 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*