Barszcz czerwony z uszkami

Ta potrawa często gości na naszych stołach w dni powszednie jak również świąteczne, smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Buraki – 4 szt.

  • Bulion warzywno – mięsny – 4 szklanki

  • Ocet – 1 łyżka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Pieprz czarny – 3 ziarenka

  • Majeranek- 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Buraki ugotować lub kupić ugotowane. Buraki ugotowane pokroić w plastry.
  • Bulion zagotować, dodać buraki i gotować na małym ogniu 10 – 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
  • Odstawić z ognia i pozostawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
  • Barszcz przed podaniem doprowadzić do zagotowania ale nie gotować bo zmieni kolor. Odstawić z ognia przecedzić, doprawić octem, dodać majeranek i w zależności od smaku doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z uszkami, przepis na wykonanie podałam w poprzednim przepisie lub z ziemniakami.
 

4 komentarze

  1. O, właśnie taki barszczyk chcę dzisiaj na kolację!!!

     
  2. Ja też lubie barszczyk…

     
    • Marianna

      Ja bardzo lubię tylko trzeba go zaplanować z dużym wyprzedzeniem aby mieć zakwas na barszcz gdyż tylko taki lubię. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*