Urozmaicony sernik

Zachwycający wygląd, delikatny i aromatyczny smak, sprawia ,że każdy chętnie po niego sięga. Prawdziwy król, każdej uroczystości.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Ser – 1 kg

  • Jajka kurze – 9 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier kryształ – 34 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Czekolada gorzka – 100 g – 3/4 tabliczki

  • Pierniki w czekoladzie – 200 g

  • Rodzynki – w/g uznania

  • Skórka pomarańczowa – w/g uznania

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić z 16 dag cukru na puszysto, wymieszać z produktami sypkimi, dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub do suchego patyczka.
  • 5 jajek ubić z 18 dag cukru, dodać ser , wymieszać , dodać śmietanę i budynie i dokładnie wymieszać.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć połowę, przygotowanego sera, na ser wyłożyć pierniki, oraz część rodzynek.
  • Przykryć drugą połową sera, ułożyć rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Wstawić do piekarnika w temperaturze 190 stopni i piec z włączoną tylko górną grzałką, aż ser będzie dobrze zrumieniony.
  • Konfiturę zagotować , rozmieszać z galaretką, krzepnącą wyłożyć na wystudzony sernik.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*