Zachwycający wygląd, delikatny i aromatyczny smak, sprawia ,że każdy chętnie po niego sięga. Prawdziwy król, każdej uroczystości.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Ser – 1 kg
Jajka kurze – 9 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier kryształ – 34 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Czekolada gorzka – 100 g – 3/4 tabliczki
Pierniki w czekoladzie – 200 g
Rodzynki – w/g uznania
Skórka pomarańczowa – w/g uznania
Konfitura malinowa – 280 g
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt.
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić z 16 dag cukru na puszysto, wymieszać z produktami sypkimi, dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub do suchego patyczka.
- 5 jajek ubić z 18 dag cukru, dodać ser , wymieszać , dodać śmietanę i budynie i dokładnie wymieszać.
- Na upieczone ciasto wyłożyć połowę, przygotowanego sera, na ser wyłożyć pierniki, oraz część rodzynek.
- Przykryć drugą połową sera, ułożyć rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Wstawić do piekarnika w temperaturze 190 stopni i piec z włączoną tylko górną grzałką, aż ser będzie dobrze zrumieniony.
- Konfiturę zagotować , rozmieszać z galaretką, krzepnącą wyłożyć na wystudzony sernik.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.