Śledź pod pierzynką

Super sałatka na szczególne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

8 – 10

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Płaty śledziowe z ziołami – 4 szt.

  • Marchewka – 3 szt

  • Buraki średnie – 2 – 3 szt.

  • Ogóreczki konserwowe małe – 10 szt

  • Cebulki marynowane – 8 szt

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Czarnuszka – 2 łyżeczki

  • Sezam – 2 łyżeczki

  • Majonez – w/g potrzeb – słoiczek 170 g

Kroki

  • Buraczki ugotować lub upiec. Marchewkę ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać.
  • Buraczki pokroić w drobną kostkę ułożyć jako pierwszą warstwę .
  • Lekko posmarować majonezem , śledzie pokroić w kostkę i ułożyć.
  • Przesmarować majonezem. Marchewkę pokroić w drobną kostkę i ułożyć.
  • Posmarować majonezem. Ogóreczki pokroić w kostkę a cebulki w ćwiartki, ułożyć.
  • Jajka pokroić w kostkę i ułożyć na ogóreczkach.
  • Pokryć majonezem i posypać czarnuszką i sezamem. Pozostawić w lodówce na 2 godziny aby smaki się wymieszały.

 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ma pani rację, że buraczki trzeba układać na spodzie, bo inaczej wszystko jest różowe 😉 Pozdrowienia noworoczne, oby sił i zdrowia pani wystarczyło na wszystkie zamiary!

     
    • Marianna

      Dziękuję . Życzę również samych smakołyków i dużo zdrowia i wytrwałości. Właśnie tak postanowiłam zrobić ,gdyż ostatnio jak robiłam miałam różowe, więc trochę zaniechałam tą sałatkę, jednak jeden z moich synów lubi ją bardzo , więc zrobiłam w ten sposób.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*