Urozmaicone kotlety mielone

Dodatki które zostały użyte do kotletów sprawiają, że ich smak jest przedni.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Ser mozzarella – 1 kulka

  • Marchewka – 1 szt.

  • Por – 1/2 szt.

  • Żurawina – 2 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Masło – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Olej do smażenia

  • Musztarda – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Pora umyć, pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło , wrzucić marchewkę, pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić .
  • Kulkę mozzarelli pokroić w drobną kostkę. Żurawinę przepłukać w ciepłej wodzie.
  • Do miseczki włożyć mięso , dodać podsmażone warzywa, jajko, musztardę, ser mozzarella, żurawinę , wszystko dokładnie wymieszać
  • Uformować kotlety obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej , włożyć kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
 

2 komentarze

  1. Ten talerz to marzenie każdego łasucha 🙂

     
    • Marianna

      Są dobre , gdyż każdy dodatek do kotletów sprawia że smakują lepiej. Jest to już kolejna wersja we wcześniejszych przepisach mają też smaczne dodatki. 🙂

       

Skomentuj Zuzka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*