Dodatki które zostały użyte do kotletów sprawiają, że ich smak jest przedni.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Ser mozzarella – 1 kulka
Marchewka – 1 szt.
Por – 1/2 szt.
Żurawina – 2 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Tarta bułka – 3 łyżki
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej do smażenia
Musztarda – 1 łyżeczka
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Pora umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło , wrzucić marchewkę, pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić .
- Kulkę mozzarelli pokroić w drobną kostkę. Żurawinę przepłukać w ciepłej wodzie.
- Do miseczki włożyć mięso , dodać podsmażone warzywa, jajko, musztardę, ser mozzarella, żurawinę , wszystko dokładnie wymieszać
- Uformować kotlety obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej , włożyć kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
Ten talerz to marzenie każdego łasucha 🙂
Są dobre , gdyż każdy dodatek do kotletów sprawia że smakują lepiej. Jest to już kolejna wersja we wcześniejszych przepisach mają też smaczne dodatki. 🙂