Przyjemny , orzeźwiający smak surówki zachęca do jedzenia.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Seler – 1 szt. mały lub 1/2 większego
Por – 1/3 szt.
Jabłko – 1 szt.
Żurawina – 3 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do surówki
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Kroki
- Seler obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić sokiem z cytryny.
- Żurawinę opłukać ciepłą wodą dodać do selera.
- Pora umyć , pokroić w kostkę, sparzyć gorącą wodą , dodać.
- Jabłko obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do surówek, wymieszać.
- Dodać jogurt, wymieszać.
Ja robię z selera z rodzynkami. W sumie dawno jej nie robiłam, dobrze, że mi pani przypomniała 🙂
Ja robię to co mam pod ręką , i czasem jeden składnik sprawia, że wychodzi coś nowego , ja tej surówki nie robiłam również bardzo dawno, dlatego czasem wracam do starych przepisów, bo one są fajne. Pozdrawiam.