Syrop na przeziębienie

Sezon przeziębień. Syrop doskonale wzmocni odporność , pomaga w leczeniu przeziębienia.

Szczegóły

Liczba porcji

Różna w/g stosowania

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Czosnek – 3 ząbki

  • Imbir – 2 łyżeczki

  • Miód – 3 łyżki

  • Cytryna – 3 łyżki

Kroki

  • Przygotować mały słoiczek , wymyć , wyparzyć gorącą wodą.
  • Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać miód, wymieszać.
  • Imbir obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do słoiczka.
  • Cytrynę umyć, wycisnąć sok , dodać do składników w słoiczku.
  • Dokładnie wymieszać , wstawić do lodówki, po 24 godzinach jest gotowy do użycia.
  • Gdy czujemy że jesteśmy przeziębieni, pijemy 1 łyżkę rano , drugą wieczorem. Profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Babcia robiła syrop z cebuli – mimo, że zajeżdżał cebulą lubiliśmy go (bo był bardzo słodki). A ten sposób podania czosnku jest na pewno łatwiejszy do przyswojenia dla przeziębionych. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Ja go lubię , sprawdziłam na sobie , robię go drugi rok i przyznam nie choruję , piję go profilaktycznie codziennie 1 łyżkę rano, później wypijam kawę aby nie czuć było zapachu czosnku, jak czuję się cokolwiek źle to piję jeszcze wieczorem drugi raz , polecam wypróbować. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*