Strucla jabłkowa

Przepis ze starych zeszytów. Ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 50 dag

  • Mleko – 1 szklanka

  • Masło – 100 g

  • Jajka kurze – 3 szt.

  • Drożdże – 5 dag

  • Cukier waniliowy

  • Olej – 1 łyżka oleju

  • Spirytus – 1 łyżka

  • Szczypta soli

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Jabłka – 1 kg

  • Cynamon – 1 łyżeczka.

Kroki

  • Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon.
  • Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1 / 4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić.
  • Mąkę przesiać , dodać drożdże, ubite jajka z cukrem, szczyptę soli, wyrobić, dodać olej i spirytus , wyrobić dokładnie. Na końcu dodać roztopione masło i wyrabiać , aż ciasto odejdzie od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto , podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować smażonymi jabłkami.
  • Zwinąć w roladę i zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając lukę.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 35 minut, lub dobrego zrumienienia.
  • Struclę można polać lukrem lub czekoladą jak kto lubi.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pyszna! taka jak u Babci Broni 🙂

     
    • Marianna

      Ja jak Pani zauważyła preferuję ciasta z owocami , więc ostatnio sięgam do starych zapisek które znalazłam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*