Przepis ze starych zeszytów. Ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
- Mąka pszenna – 50 dag 
- Mleko – 1 szklanka 
- Masło – 100 g 
- Jajka kurze – 3 szt. 
- Drożdże – 5 dag 
- Cukier waniliowy 
- Olej – 1 łyżka oleju 
- Spirytus – 1 łyżka 
- Szczypta soli 
- Cukier kryształ – 20 dag 
- Jabłka – 1 kg 
- Cynamon – 1 łyżeczka. 
Kroki
- Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon.
- Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1 / 4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
- 2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić.
- Mąkę przesiać , dodać drożdże, ubite jajka z cukrem, szczyptę soli, wyrobić, dodać olej i spirytus , wyrobić dokładnie. Na końcu dodać roztopione masło i wyrabiać , aż ciasto odejdzie od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto , podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować smażonymi jabłkami. 
- Zwinąć w roladę i zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając lukę. 
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piec 35 minut, lub dobrego zrumienienia. 
- Struclę można polać lukrem lub czekoladą jak kto lubi. 
Pyszna! taka jak u Babci Broni 🙂
Ja jak Pani zauważyła preferuję ciasta z owocami , więc ostatnio sięgam do starych zapisek które znalazłam. 🙂