Delikatna, przepyszna, aromatyczna pieczeń na wykwintny obiad, nawiązująca do starych receptur naszych babć , które często serwowały mięsa w otoczeniu owoców.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z indyka – 60 dag
Jabłka – 3 szt.
Żurawina – 3 łyżki
Pomarańcza – 1 szt.
Przyprawa do indyka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet umyć , doprawić solą i pieprzem , natrzeć przyprawą do indyka, pozostawić na 1 godzinę, można dłużej.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotowanego fileta umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, wstawić i piec 30 minut.
- Gdy piecze się mięso , jabłka umyć , usunąć gniazda nasienne , pokroić w ćwiartki. Żurawinę umyć w ciepłej wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok.
- Po 30 minutach wyjąć piekące się mięso obłożyć jabłkami i żurawiną , polać sokiem z pomarańczy, wstawić do dalszego pieczenia.
- Piec do dobrego zrumienienia mięsa około 20 minut.
- Upieczoną pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, surówką a na plastrach pieczeni ułożyć mus z upieczonych jabłek i żurawinę.