Pieczeń z indyka z owocami

Delikatna, przepyszna, aromatyczna pieczeń na wykwintny obiad, nawiązująca do starych receptur naszych babć , które często serwowały mięsa w otoczeniu owoców.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 60 dag

  • Jabłka – 3 szt.

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Pomarańcza – 1 szt.

  • Przyprawa do indyka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filet umyć , doprawić solą i pieprzem , natrzeć przyprawą do indyka, pozostawić na 1 godzinę, można dłużej.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotowanego fileta umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, wstawić i piec 30 minut.
  • Gdy piecze się mięso , jabłka umyć , usunąć gniazda nasienne , pokroić w ćwiartki. Żurawinę umyć w ciepłej wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  • Po 30 minutach wyjąć piekące się mięso obłożyć jabłkami i żurawiną , polać sokiem z pomarańczy, wstawić do dalszego pieczenia.
  • Piec do dobrego zrumienienia mięsa około 20 minut.
  • Upieczoną pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, surówką a na plastrach pieczeni ułożyć mus z upieczonych jabłek i żurawinę.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*