Śliwkowa rozkosz – ciasto

Super delikatne, aromatyczne – prawdziwa uczta dla podniebienia.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Śliwki – 1 kg

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka migdałowa – 10 dag

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

  • Serek homogenizowany 140 g – 2 szt.

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt.

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Galaretki przezroczyste – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1 tabliczka

Kroki

  • Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
  • Śliwki umyć, usunąć pestki, 40 dag odłożyć , 60 dag pokroić w kostkę, podzielić na połowę.
  • 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Połowę śliwek pokrojonych w kostkę wymieszać z serkami homogenizowanymi, dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na połowę ciasta.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • 40 dag śliwek zblendować.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać mus śliwkowy, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę wyłożyć na ciasto, w drugiej wymieszać pokrojone w kostkę śliwki, druga połowa i wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto schłodzić w lodówce 4 godziny a najlepiej całą noc, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*