Pomidorowo – paprykowy krem z nutą cytryny

Aksamitna, delikatna w smaku zupa , zachwyci każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Papryka czerwona – 4 szt.

  • Pomidory – 4 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 2 szt.

  • Bulion – 1 szklanka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Cytryna – 1/2 szt.

  • Pieprz cayenne – w/g potrzeb

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana na kleksy

  • Sezam do posypania

Kroki

  • Paprykę , pomidory umyć, paprykę przekroić na połowę z papryki usunąć nasiona. Pomidory przekroić na połowę.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim paprykę i pomidory, wstawić do piekarnika, piec aż skórki dobrze się pomarszczą. Wyjąć , ściągnąć skórkę z papryki i pomidorów.
  • Warzywa obrać , pokroić w grubszą kostkę.
  • Warzywa umieścić w garnku zalać 4 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 20 minut.
  • Dodać bulion, pieczoną paprykę i pomidory, gotować 10 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie , zupę zblendować.
  • Z cytryny wycisnąć sok.
  • Zupę zagotować ponownie dodać sok z cytryny , doprawić pieprzem czarnym oraz w/g potrzeb pieprzem cayenne, gotować 2 minuty.
  • Przed podaniem dodać kleksy ze śmietany i posypać sezamem. Podajemy z dodatkami które lubimy , groszkiem ptysiowym lub grzankami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Musi być bardzo aromatyczny i na pewno smakował domownikom 🙂

     
    • Marianna

      Smakował głównie synowi , który lubi kremy , mój mąż nie zachwyca się nimi, zje ale woli widzieć co mu w talerzu pływa. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*