Ślimaczki z młodej kapusty

Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Kapusta młoda – 8 liści

  • Mięso mielone wieprzowe – 35 dag

  • Ryż – 100 g – 1 woreczek

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Suszone pomidory – 4 szt

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przecier pomidorowy – 250 g

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Kapustę sparzyć gorącą wodą. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię , paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać, dodać ryż, warzywa, wbić jajko , dodać zioła prowansalskie i całość bardzo dokładnie wymieszać.
  • Z liścia kapusty wyciąć twardą część, ułożyć półkolem farsz.
  • Zwinąć w ślimaka.
  • Z pozostałymi liśćmi zrobić tak samo, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Przecier zagotować , dodać śmietanę, doprawić pieprzem i bazylią , gotować 2 minuty , zalać ślimaki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pomysł jest rewelacyjny! Wykonanie także 🙂

     
  2. Chcę być pani domownikiem!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*