Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi

Delikatna w smaku, aromatyczna , wzbogacona chipsami , – pokochają wszyscy.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ogórki kiszone – 200 g , własnej roboty

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/4 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Ziemniaki średnie – 3 szt

  • Boczek plasterki – 12 szt

  • Woda – 3 szklanki

  • Bulion drobiowy – 1 szt

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 szt

  • Majeranek – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

Kroki

  • Warzywa obrać , pokroić , umieścić w garnku, zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut. Dodać bulion doprawić majerankiem, gotować 5 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, dodać ogórki i śmietanę , gotować 3 minuty. Zblendować, doprawić pieprzem , zagotować 1 minutę.
  • Boczek wysmażyć , tworząc chipsy.
  • Podawać z chipsami i pieczywem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pani Marysiu – rewelacja! A te czipsiki to przysłowiowa wisienka na pysznym warzywnym “torcie” 🙂

     
    • Marianna

      Polecam wypróbować , smakuje zdecydowanie lepiej niż tradycyjna, nawet mój mąż stwierdził, że dobra nie kwaśnica jak nazywa tą tradycyjną. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*