Delikatna w smaku, aromatyczna , wzbogacona chipsami , – pokochają wszyscy.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ogórki kiszone – 200 g , własnej roboty
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/4 szt
Por – 1/3 szt
Ziemniaki średnie – 3 szt
Boczek plasterki – 12 szt
Woda – 3 szklanki
Bulion drobiowy – 1 szt
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 szt
Majeranek – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Kroki
- Warzywa obrać , pokroić , umieścić w garnku, zalać wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut. Dodać bulion doprawić majerankiem, gotować 5 minut, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, dodać ogórki i śmietanę , gotować 3 minuty. Zblendować, doprawić pieprzem , zagotować 1 minutę.
- Boczek wysmażyć , tworząc chipsy.
- Podawać z chipsami i pieczywem.
Pani Marysiu – rewelacja! A te czipsiki to przysłowiowa wisienka na pysznym warzywnym “torcie” 🙂
Polecam wypróbować , smakuje zdecydowanie lepiej niż tradycyjna, nawet mój mąż stwierdził, że dobra nie kwaśnica jak nazywa tą tradycyjną. 🙂