Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Kapusta młoda – 8 liści
Mięso mielone wieprzowe – 35 dag
Ryż – 100 g – 1 woreczek
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cukinia – 1/3 szt
Suszone pomidory – 4 szt
Jajko kurze – 1 szt
Przecier pomidorowy – 250 g
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Kapustę sparzyć gorącą wodą. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię , paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać, dodać ryż, warzywa, wbić jajko , dodać zioła prowansalskie i całość bardzo dokładnie wymieszać.
- Z liścia kapusty wyciąć twardą część, ułożyć półkolem farsz.
- Zwinąć w ślimaka.
- Z pozostałymi liśćmi zrobić tak samo, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Przecier zagotować , dodać śmietanę, doprawić pieprzem i bazylią , gotować 2 minuty , zalać ślimaki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pomysł jest rewelacyjny! Wykonanie także 🙂
Polecam , wypróbować , moim domownikom bardzo smakowały.:)
Chcę być pani domownikiem!
Nie ma problemu , ja lubię gotować. 🙂