Serowa przekąska

Smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na podwieczorek lub do herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 ml

  • Serek hochland trójkąciki – 6 szt

  • Oliwki zielone – 8 szt

  • Papryka czerwona – 5 paseczków

  • Ser mozzarella wiórki – 3 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Sezam do posypania

Kroki

  • Ciasto francuskie rozłożyć, dużą i małą pokrywką od garnka wyciąć koła. Podzielić na części.
  • Trójkąciki sera podzielić na 3 części układać na częściach ciasta.
  • Oliwki przeciąć na połowę ułożyć na serku.
  • Paski papryki pociąć w kostkę ułożyć.
  • Obok papryki ułożyć wiórki sera.
  • Każdą część zwinąć jak na rogalika, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wybić , roztrzepać , posmarować, posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 – 25 minut ,do dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ach, już widzę te ręce łapczywie ściągające “rogaliki” z półmiska! Właśnie czekam na H&C, a mam tylko słodki deser, mała będzie zadowolona, ale syn na pewno wolałby serowe delicje 🙂

     
    • Marianna

      Z pewnością dzieci lubią , takie różnorodne desery i przekąski , ja również lubię takie coś słodkiego lub nie koniecznie “co nie co , więc chętnie je robię i zjadamy. Ostatnio często korzystam z ciasta francuskiego. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*