Małe babeczki są częścią składową prawie każdego koszyczka wielkanocnego. Możemy je przygotować samodzielnie , sposób wykonania prosty.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 2 szt
Mąka tortowa – 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
Cukier kryształ – 1/2 szklanki
Sok z 1/2 cytryny
Olej – 1/2 szklnki
Mleko – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kroki
- Wszystkie składniki babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z cytryny wycisnąć sok.
- Jajka białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodawać cukier i ubić , następnie dodawać porcjami żółtko , trochę oleju , mleka i ubijać, na koniec dodać sok z cytryny oraz produkty sypkie i wymieszać.
- Małe foremki do babeczek, posmarować tłuszczem, napełnić do 3/4 foremki ciastem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 35 – 40 minut. Wystudzone można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Fajny, prosty przepis!
Polecam zamiast kupować. 🙂
Ślicznie wyszły, wnuczce do koszyczka w sam raz!
Mam samych wnuczków , ale oczywiście do koszyczka dostaną. 🙂