Mini babeczki Wielkanocne

Małe babeczki są częścią składową prawie każdego koszyczka wielkanocnego. Możemy je przygotować samodzielnie , sposób wykonania prosty.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mąka tortowa – 3/4 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki

  • Cukier kryształ – 1/2 szklanki

  • Sok z 1/2 cytryny

  • Olej – 1/2 szklnki

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Kroki

  • Wszystkie składniki babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z cytryny wycisnąć sok.
  • Jajka białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodawać cukier i ubić , następnie dodawać porcjami żółtko , trochę oleju , mleka i ubijać, na koniec dodać sok z cytryny oraz produkty sypkie i wymieszać.
  • Małe foremki do babeczek, posmarować tłuszczem, napełnić do 3/4 foremki ciastem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 35 – 40 minut. Wystudzone można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
 

4 komentarze

  1. Fajny, prosty przepis!

     
  2. Marzynia

    Ślicznie wyszły, wnuczce do koszyczka w sam raz!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*