Doskonałe wykorzystanie mięsa mielonego, inne niż kotlety, bardziej apetyczne i aromatyczne.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 40 dag
Pieczarki – 15 dag
Papryka czerwona – 1/2 szt
Ser mozzarella – 10 dag
Żurawina – 2 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Bułka – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego . Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Połowę sera mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Pieczarki obrać . Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki , doprawić solą , pieprzem, usmażyć.
- Do mięsa dodać namoczoną bułkę , połowę utartego sera, jajko kurze, bardzo dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. W każdej kulce zrobić wgłębienie kieliszkiem lub czymś innym.
- W każde wgłębienie nałożyć trochę sera mozzarella.
- Na serze umieścić po porcji pieczarek.
- Paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach i po porcji umieścić na pieczarkach.
- Do każdego gniazdka dodać po kilka żurawiny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane gniazdka i piec 30 minut, wyjąć i na każdym umieścić porcję utartego sera. wstawić ponownie i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Te gniazdka to już mi się tak wiosennie kojarzą 🙂 I o ile (oprócz Chińczyków z ich zupą z jaskółczych gniazd) nie powinno się żadnych gniazd penetrować, to takie pyszności powinny znaleźć się na naszym talerzu 😀 Pozdrawiam serdecznie!
Mogą być wiosenne tylko trzeba by było umieścić jakiś wiosenny ozdobnik, taki aby był już świąteczny. 🙂 A te mazurki to istne dzieło sztuki.