Mięsne gniazdka z nadzieniem

Doskonałe wykorzystanie mięsa mielonego, inne niż kotlety, bardziej apetyczne i aromatyczne.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 40 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Bułka – 1 szt

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego . Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Połowę sera mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Pieczarki obrać . Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki , doprawić solą , pieprzem, usmażyć.
  • Do mięsa dodać namoczoną bułkę , połowę utartego sera, jajko kurze, bardzo dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. W każdej kulce zrobić wgłębienie kieliszkiem lub czymś innym.
  • W każde wgłębienie nałożyć trochę sera mozzarella.
  • Na serze umieścić po porcji pieczarek.
  • Paprykę umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach i po porcji umieścić na pieczarkach.
  • Do każdego gniazdka dodać po kilka żurawiny.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane gniazdka i piec 30 minut, wyjąć i na każdym umieścić porcję utartego sera. wstawić ponownie i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Te gniazdka to już mi się tak wiosennie kojarzą 🙂 I o ile (oprócz Chińczyków z ich zupą z jaskółczych gniazd) nie powinno się żadnych gniazd penetrować, to takie pyszności powinny znaleźć się na naszym talerzu 😀 Pozdrawiam serdecznie!

     
    • Marianna

      Mogą być wiosenne tylko trzeba by było umieścić jakiś wiosenny ozdobnik, taki aby był już świąteczny. 🙂 A te mazurki to istne dzieło sztuki.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*