Sernik z borówkami

Wykwintny sernik na szczególne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ser wiadereczko – 1 opakowanie

  • Jajka kurze -9 szt

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier kryształ – 1 1/2 szklanki

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Śmietanka 30% – 220 ml

  • Budyń śmietankowy – 2 szt.

  • Borówki – 15 dag

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4 jajka ubić na puszysto z 1/2 szklanki cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, dodać czekoladę, wymieszać.
  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • 5 jajek ubić na puszysto z 1 szklanką cukru, dodawać ser z wiadereczka i ucierać , stopniowo dodawać na zmianę serek mascarpone , śmietankę i budynie i ucierać do wyczerpania składników.
  • Borówki umyć.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć połowę sera , wysypać część borówek.
  • Przykryć drugą połową sera i dodać resztę borówek lekko wciskając w ser.
  • Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni z włączonym tylko górnym pieczeniem do zrumienienia sera. Upieczony pozostawić w otwartym piekarniku około 10 minut.
  • Schłodzony pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*