Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw stanowi wyśmienite danie obiadowe
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt.
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Papryka zielona – 1/3 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Suszone pomidory – 6 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka – 3 łyżki
Olej do smażenia
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Filety zemleć , doprawić przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Olej rozgrzać, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą , pieprzem smażyć 4 minuty, wystudzić, pokroić na drobno.
- Papryki, pomidory suszone pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Mięso, pieczarki , papryki, suszone pomidory, cukinię, jajko oraz połowę sera umieścić w salaterce i dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi i jeszcze raz wymieszać.
- Uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kotleciki, piec 15 minut, wyjąć i posypać resztą sera.
- Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera, około 10 minut.
- Podawać z ziemniakami i surówką.
Te pani obiadki są wspaniałe. Ja przeważnie po prostu robię sznycle (u nas w Galicji tak się mówi na kotlety mielone), a przecież niewielkim nakładem można zrobić takie pyszności 🙂 Po prostu pani się chce…
To prawda lubię gotować , u nas też różnie się je nazywa ,ale ja staram się aby nazwa odzwierciedlała co tam w środku,może stąd ta nazwa.Dobry obiad gotuje się niekiedy małym nakładem, wystarczy dodać jakieś nowe składniki do starego dania i wychodzi coś całkiem nowego.
Kotleciki przepyszne !!!! Polecam kuchnie Pani Marysi ! 🙂
Cieszę się że smakowały,polecam wypróbować inne potrawy 🙂