Pyszne danie, szybkie i proste w przygotowaniu.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Makaron małe kokardki – 400 g – 1/2 opakowania
Brokuł- 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Filet z kurczaka – 1 szt.
Pesto zielone – 190 g – 1/2 słoiczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do kurczaka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Ser parmezan lub inny żółty – 15 dag
Olej do smażenia
Kroki
- Brokuła rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Pieczarki obrać , pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Filet pokroić w kostkę ,doprawić przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, cukinię doprawić solą smażyć 3 minuty. Dodać doprawionego fileta, smażyć 10 minut, dodać brokuła doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 5 minut. Dodać pesto i wymieszać.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Porcję makaronu ułożyć na talerzu, nałożyć zielony sos z dodatkami.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.