Makaron z zielonymi dodatkami

Pyszne danie, szybkie i proste w przygotowaniu.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Makaron małe kokardki – 400 g – 1/2 opakowania

  • Brokuł- 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Pesto zielone – 190 g – 1/2 słoiczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do kurczaka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Ser parmezan lub inny żółty – 15 dag

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Brokuła rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Pieczarki obrać , pokroić.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Filet pokroić w kostkę ,doprawić przyprawą do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, cukinię doprawić solą smażyć 3 minuty. Dodać doprawionego fileta, smażyć 10 minut, dodać brokuła doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 5 minut. Dodać pesto i wymieszać.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Porcję makaronu ułożyć na talerzu, nałożyć zielony sos z dodatkami.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*