Wykwintny sernik na szczególne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ser wiadereczko – 1 opakowanie
Jajka kurze -9 szt
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier kryształ – 1 1/2 szklanki
Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki
Serek mascarpone – 250 g
Śmietanka 30% – 220 ml
Budyń śmietankowy – 2 szt.
Borówki – 15 dag
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- 4 jajka ubić na puszysto z 1/2 szklanki cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, dodać czekoladę, wymieszać.
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do blaszki, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- 5 jajek ubić na puszysto z 1 szklanką cukru, dodawać ser z wiadereczka i ucierać , stopniowo dodawać na zmianę serek mascarpone , śmietankę i budynie i ucierać do wyczerpania składników.
- Borówki umyć.
- Na upieczone ciasto wyłożyć połowę sera , wysypać część borówek.
- Przykryć drugą połową sera i dodać resztę borówek lekko wciskając w ser.
- Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni z włączonym tylko górnym pieczeniem do zrumienienia sera. Upieczony pozostawić w otwartym piekarniku około 10 minut.
- Schłodzony pokroić na porcje.